Onsdag





Hej Linaelina
Jag ser att du förknippat Svenska Köttbullar med Scan vilket är glädjande för oss på Scan. Men även om vi tillverkar Sveriges mest sålda köttbulle så finns det liter mer historia om det svenska köttbullarna.
Köttbullens historia
Mamma Scan under ständig utveckling
I alla tider har länders matkulturer påverkat varandra, goda rätter och kryddningar har åkt härs och tvärs över jordklotet. Så och vår kära svenska köttbulle, som inte är så svensk egentligen, men som är ett begrepp världen över. Smaksättning på köttbullar har länge varit traditionell, men trenden visar att köttbullen är under utveckling med nya smaker och användningsområden.
Riktigt varifrån köttbullen ursprungligen kommer från vet ingen säkert, men historien visar att under medeltiden bjöds köttbullar vid Richard den II:s hov i England och dåtidens kokböcker från Bagdad innehöll smaksatta köttbullsrecept. Den tidens resenärer åt och drack av andra länders matkulturer och förde i sin tur med sig godsakerna och kunnandet hem. Ett utbyte av maträtter har alltid pågått.
Från början var köttbullen mer en delikatess för det fina folket. I Sverige började vanligt folk att äta köttbullar först på 1850-talet; det var då vedspisen och köttkvarnen kom och underlättade arbetet. Innan dess var köttbullen egentligen en frikadell, en kokt bulle. Nu kunde man istället steka maten i en panna på spisen, än över öppen eld.
På Scan har det rullats många köttbullar för hand. De första köttbullarna tillverkades med sås i konserv under 50-talet, i mitten av 60-talet började man sälja frysta både råa och stekta köttbullar. I mitten av 60-talet kom en revolutionerande maskin som stansade, inte mindre än, tre köttbullar i taget. I slutet av årtiondet kom de kylda köttbullarna som var föregångarna till dem som idag heter Mamma Scan.
Själva Mammas, som varumärke, kom på 1980-talet och bilden ni minns på matmamman kom till för att personifiera varumärket. Idag syns hon inte längre på Scans förpackningar, men de goda värderingarna hon stod för har behållits: Mat lagad med kärlek, omtanke och kvalitet. I mitten på 1990-talet kom allergidebatten som gjorde att Scan plockade bort ingredienserna ströbröd, ägg och mjölk från Mammas köttbullar för att få en köttbulle bl a fri från gluten, ägg, laktos och mjölkprotein.
Jag förutsätter att du fixar lite köttbullar till julbordet.
God Jul
Stefan